Dango, Dango, Daikazoku

15. května 2018 v 8:00 | Yuki Anne-chan |  Články
Ahojte! *^*
Poznali jste text písničky z Clannad?
Rozhodla jsem se trochu experimentovat. Vím, že Sakury u nás dávno odkvetly, přesto mě lákala tato japonská jarní sladkost.
Zkoušela jsem nejznámějsí Hanami Dango.

Toto dango je v japonsku spojováno s jarním Hanami festivalem. Jedná se o festival, při kterém se pozorují kvetoucí Sakury. "Hana" znamená květina a "mi" sledovat.


Já vám teď ukážu postup, jakým se takové dango vaří.
Prvně potřebujeme ingredience, já jsem použila:

1 hrnek rýžové mouky
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1/3 hrnku moučkového cukru
špetka soli
1/3 hrnku teplé vody
barvivo či - okvětní lístky Sakur, Matcha tea prášek, mandlový extrakt či prášek

Dále potřebujeme:
  • Misku ve které vše smícháme
  • Hrnec vhodné velikosti
  • Misku se studenou vodou
A můžeme začít!

1. Vezmeme připravené ingredience - rýžovou mouku, kukuřičný škrob, curk, špetku soli a vše smícháme v misce.
2. Po té začneme po troškách přidávat teplou vodu a hmotu mícháme. Nesmí být tekutá ani příliš tvrdá.

3. Vyklopíme těsto na čistou, nejlépe dřevěnou podložku. Dovypracujeme jej a rozdělíme na tři bochánky. Každý obarvíme zvlášť.
  • RŮŽOVÝ: Použijeme červené barvivo v tubě (opravdu malou kapku), nebo speciálně upravené lístky Sakur. Pečlivě do těsta zapracujeme.
  • BÍLÝ: Přidáme mandlový extrakt a též pečlivě zapracujeme.
  • ZELENÝ: Přidáme prášek matcha tea či zelené barvivo v tubě a pečlivě zapracujeme.
4. Tyto tři bochánky po té rozdělíte na několik částí a vypracujete z nich kuličky. Můžete si navlhčit ruce vodou, aby vám to šlo lépe. Těsto je zvláštně měkké a přesné kuličky se z něho tvarují poměrně těžko. Proto moje nedopadly až tak, jak jsem chtěla.
5. Můžeme vařit. Vložíme dango do vroucí vody. Po chvilce opatrně odlepíme od dna. Po té by se měly vařit přibližně 6-8 minut. Záleží na jejich velikosti. Knedlíčky budou hotové, až začnou plavat při hladině. Necháme je ještě asi minutu až dvě vařit.
6. Když jsou knedlíčky uvařené, opatrně je vyndaváme do misky se studenou vodou.
7. Vychlazené knedlíčky napícháme na kratší špejle a můžeme podávat. :) Itadakimaasu!

Já osobně jsem dango zkoušela poprvé, proto jsem úplně nevěděla, co od toho očekávat. Nakonec jsem však byla spokojená. Pokud vám nechutná mléčná rýže, či rýžové nákypy na sladko, moc vám dango nedoporučuji.
Zároveň už jen tím, že je z rýžové mouky, má vcelku neutrální chuť - proto jej můžete ochutit čím chcete podle chuti. :) (Hahaaaaa dango s hořticííí jdeme na to!!! ... Nebojte to byl jen vtip. :D)

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet, přeji vám hodně štěstí! :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama






Buy Me a Coffee at ko-fi.com




Typ blogu: Art a design / Vzhled blogu vytvořila Yuki Anne - obrázky jsou mou tvorbou :)